Domates


Domates: Diğer bütün sebzelerden farklı olarak domates piştiği zaman likopen içeriği ve likopenin antioksidan etkisi artmaktadır. Bütün sebzeler çiğ olarak daha faydalı ama domates tam tersi…
Peki Likopen nedir? Sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Likopen güçlü bir antioksidandır ve vücudumuz tarafından üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Başlıca likopen kaynağı domates olup ayrıca tropikal meyveler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi meyve ve sebzeler de likopen kaynaklarındandır. Araştırmalara bakıldığında likopen yoğunlukla ketçap, salça gibi işlenmiş domates türevlerinde yoğunlukla bulunmaktadır.
Likopenin Faydaları Nelerdir ? Likopen büyük bir antioksidan kaynağı olup, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği görülmektedir. Araştırmalara göre; prostat kanseri, sindirim sistemi, rahim kanseri, meme kanseri, mide kanseri ve akciğer kanserini engelleyebilmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp ve damar hastalığını koruyucu etkiye sahiptir. Kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcıdır.
Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre likopen LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Likopen akciğerdeki iltihaplanmayı onarıp, astım riskini azaltmaktadır. Günde 1 porsiyon ve daha fazla domates ve türevlerini tüketmek prostat kanserini önleyici etkiye sahiptir. Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ayrıca likopen cildin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
Bariatrik Koordinatör Ebru Saray
izmirobezitetedavisi.com/domates/
Web Sayfamız için : www.izmirobezitetedavisi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Baharat Tüketimi

Obezite Sonrası Spor