Obezitede Uyku Bozukluğu

Uyku Bozukluğu Tam Olarak Nedir?

  • Az ve yetersiz uyuma bir uyku bozukluğudur.
  • Aşırı uyuma, her ortamda, uyunmaması gereken yerlerde uyuma da bir uyku bozukluğudur.
  • Uykuda konuşma, uykuda yürüme, uykuda bacak hareketleri, uykuda diş gıcırdatma, horlama, uykuda nefes durması gibi tablolar da uyku bozukluğudur.

Uykunun en temel yararlarından biri; enerji metabolizmasının düzenlenmesidir. Uyku, besinlerle aldığımız enerjinin depolanması ve harcanması için gerekli düzenlemenin yapıldığı dönemdir. Uyku bozulunca bu düzenleme de bozulur. Yani uyanıkken aldığımız enerjinin miktarı ve harcanmasının dengesi bozulur. Bu da kilo alımının önemli bir nedenidir. 

Uyku apne sendromun şişmanlığa yol açmasının bir diğer nedeni, bu hastaların enerji balanslarının bozulmasıdır. Bu hastalar aktif olunması gereken durumlarda inaktif, inaktif olunması gereken durumlarda aktiftirler. Diğer bir deyişle gündüz yorgunluk ve uykululuk nedeni ile normal bireylere göre daha az hareketli iken, uykuda fiziksel dinlenmenin yerini, soluk alıp verebilmek için sürekli efor sarfetmeleri nedeni ile aşırı enerji harcanımı almıştır. 

Apne sırasında kapanan üst soluk borusunu açmak için fazladan çalışan boyun ve göğüsteki kaslardaki terleme bu aşırı enerji harcanımının somut göstergesidir. Uyku apne sendromu ayrıca, kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan insulin ile iştah ve yağ metabolizmasında görev alan leptine karşı direnç gelişmesine neden olarak ta şişmanlığa yola çar. Açlık kan şekeri, insülin ve Hgb A1C düzeyleri, uyku apne sendromu hastalarında vücut ağırlığından bağımsız olarak ve diyabet olmaksızın daha yüksektir. Uyku apne sendromununda diyabet ortaya çıkma riski, uyku apne sendromu olmayan kişilere göre 5 kat fazladır. Uyku bozukluğu Kilo problemi, Diyabet, Bunama ve Nörolojik sorunlar, Hipertansiyon, Astım ve Akciğer sorunları, Reflü, Depresyon birçok rahatsızlığın gelişmesinde rol oynar.


www.izmirobezitetedavisi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Baharat Tüketimi

Obezite Sonrası Spor